Seiko Tissot Storm
značkové hodinkygaleriesortimentporadnakontakt
 

Jak postupovat při koupi kvalitních hodinek

Pokud jste se rozhodli koupit kvalitní hodinky, je dobré odpovědět si pro sebe na několik otázek:

* Proč si chci koupit hodinky?
* Jak by měly vypadat?
* Kde si je mám koupit?
* Jaký druh bych měl zvolit?
* Jakou by měly mít životnost?
* Jaký by měly mít stupeň vodotěsnosti?
* Kde najdu odpovídající servis?

Patrně jsou pryč doby, kdy jsme si pořizovali hodinky jenom pro měření času. Dnes každá příležitost vyžaduje ten správný typ hodinek a je třeba vybírat především se zřetelem k vašim potřebám a zamýšlenému způsobu používání. Ke sportu se nehodí hodinky společenské a naopak. Pro zvláštní příležitosti se hodí hodinky vyjímečné, tedy zlaté, s brilianty a pod. Hodinky jsou ale také vhodným dárkem k různým slavnostním příležitostem - promoce, narozeniny či výročí svatby.

Volba materiálu pouzder hodinek je velmi důležitá. U levných druhů se většinou setkáte s mosaznými slitinami, které nejsou odolné proti potu jakožto základnímu nepříteli pouzder. Pro výrobu kvalitnějších hodinek se používá ušlechtilá nerez ocel a v poslední době především titan a jeho slučeniny, kde si můžete být jisti, že nezanechá stopy ani zub času. Zlaté, platinové nebo stříbrné hodinky jsou méně časté, o to však pochopitelně dražší a pořizují se většinou k vyjímečným příležitostem.

Někdy se kladou otázky zda si pořídit hodinky mechanické nebo elektronické - quartzové. Ten, kdo nevidí v hodinkách pouhý ukazatel času či módní doplněk a dokáže ocenit práci mistra hodináře, jistě zvolí mechaniku. U mechanických hodinek se setkáváme s tradicí, s umem celých generací hodinářů a využitím nových materiálů a technologií. Výhoda mechanických hodinek spočívá v tom, že není nutná výměna baterie. Neobejdeme se však bez pravidelného čištění, mazání a seřízení, což vyžaduje velice kvalifikovanou práci zkušeného hodináře. Jasnou nevýhodou je nutnost pravidelného natahování a podstatně menší přesnosti chodu oproti hodinkám qaurtzovým. Quartzové hodinky naopak nemusíme natahovat a prakticky ani příliš často nařizovat přesný čas. Jdou v toleranci několika málo sekund za měsíc, zatímco mechanické hodinky tuto toleranci vykazují denně a to ještě k tomu ty nejkvalitnější. Ani hodinky quartzové se neobejdou bez údržby, nejlépe při každé výměně baterie, což bývá po dvou až pěti letech. Tím opravdovým argumentem vedoucím k nákupu quartzu nebo mechaniky je ovšem váš pocit. Každý majitel má prostě jiný životní styl. Životnost značkových mechanických hodinek může být při dodržení všech pravidel údržby doporučených výrobcem téměř nekonečná. Všechny součásti je možné opravovat, nahrazovat či vyrobit. Oproti tomu nemůžeme příliš počítat s opravou quartzových modelů. Obsahují totiž kromě mechanických součástek i části elektronické, které nelze opravovat ale pouze nahrazovat.

Vodotěsnost hodinek, zejména sportovních, popisujeme podrobně na jiném místě této stránky a proto se zde omezujeme pouze na obecné konstatování, že vodotěsnost společenských hodinek je většinou do 30M, neboť výrobce nepředpokládá, že by v nich uživatel například umýval nádobí či je oplachoval pod vodou při mytí rukou.

Velmi důležité při koupi hodinek je zajímat se o jejich servis. Výměnu článku ve značkových hodinkách je dobré svěřit značkovému servisu nebo zkušenému hodináři. Prostředí obchodního domu, kde víří prach a nečistoty, je k otevírání pouzder hodinek velmi nevhodné. Stejně jako zmíněný servis poskytuje i autorizovaný prodejce záruky a výhody. Kromě povětšinou důstojného prostředí je vám prodávající schopen také zodpovědět veškeré dotazy k vybraným hodinkám, případně s výběrem pomoci. Samozřejmostí je záruční list od výrobce, originální balení, certifikát a úprava náramku. Toto vše vám může zajistit především specializovaný kamenný obchod s odborně vyškoleným personálem.

Kupte si hodinky, které se vám líbí. Není důležitý tvar pouzdra - hranatý či kulatý, kovový náramek nebo kožený řemínek. Dobrá značka je dostatečnou zárukou vaší spokojenosti. Hodinky se stanou součástí vaší osobnosti, a proto by se měly líbit především vám.


 
 




značkové hodinky | galerie | sortiment | poradna | kontakt | partneři Copyright © Zlatnictví Arnošt Korčak
Design TemplateYes - Free Web Templates